Geen brood, geen rijst, geen pasta, geen cake, geen snoep: steeds meer mensen mijden bewust koolhydraten, of beperken hun consumptie in ieder geval sterk.

Waarom koolhydraatarm eten?

De sterke toename van zwaarlijvigheid die wereldwijd werd geregistreerd, voedde twijfels over de gebruikelijke voedingsaanbevelingen. De VS speelden een pioniersrol bij het heroverwegen van koolhydraatreductie. Daar ontwikkelde zich de trend om low carb of geen carb te eten. Eet koolhydraatarm of vermijd koolhydraten volledig.

Kort samengevat is deze trend gebaseerd op de volgende overweging: de inname van koolhydraten verhoogt op korte termijn de bloedsuikerspiegel. Het lichaam maakt insuline aan om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Hoe sterker en sneller de bloedsuikerspiegel is gestegen, hoe meer insuline er wordt aangemaakt om deze snel weer te verlagen. De plotselinge stijging en daling van het suikergehalte leidt tot hypoglykemie en verlangen naar suiker. Daarnaast kan het lichaam geen vet afbreken terwijl het bezig is met het afbreken van koolhydraten en het opslaan van overtollige suikers in vetophopingen. Daarom is een koolhydraatarm dieet gebaseerd op het feit dat het lichaam de vetreserves afbreekt wanneer er weinig koolhydraten worden gegeten.

Om vol te raken met dit dieet, moeten eiwitrijke voedingsmiddelen zoals b.v. Denk aan vlees, vis, eieren, zuivelproducten en peulvruchten, die langzaam verteren en je lang een verzadigd gevoel geven. Daarnaast is eiwit een centraal onderdeel van onze spiermassa, die beduidend meer calorieën verbrandt dan vetweefsel. Omdat het lichaam geen eiwitten kan opslaan, moet er dagelijks minimaal 0,8 g eiwit per kg lichaamsgewicht worden geconsumeerd om spierafbraak te voorkomen.

Koolhydraatarm dieet in het dagelijks leven

Tot zover de theorie. Het opgeven van koolhydraten is in het dagelijks leven echter niet zo eenvoudig.

Met de klassieke snacks voor tussendoor, b.v. B. een beboterde krakeling of een Leberkas-broodje, koolhydraten zijn er bijna altijd bij betrokken. Daarnaast ontbreekt het vaak aan ideeën voor lekkere low carb of no carb gerechten die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Daarom willen we u onze Höhenrainer-worstjes op dit moment niet onthouden. Ze zijn ideaal voor een snel, koolhydraatarm en eiwitrijk dieet zoals: B. onze Käsekrainer: koud uit de verpakking als tussendoortje of gebakken met een lekkere salade als hoofdgerecht. Ook onze eiwitbommen – de kalkoenham – passen perfect bij de salade. Overstappen op een koolhydraatarm dieet is zeker niet eenvoudig. Met een beetje creativiteit en een pc met een werkende internetverbinding is de overgang echter gemakkelijker – er zijn nu veel leuke, koolhydraatarme recepten en geweldige suggesties te vinden op internet.

Koolhydraatarm eten: waarom en hoe is het snel, makkelijk en lekker?